Fakta og myter om understellsbehandling!

I denne artikkelen får du svar på følgende:

 • Hva er understellsbehandling?
 • Hvorfor understellsbehandle?
 • Forskjell på understellsbehandling?

Det finnes flere feilaktige påstander om understellsbehandling. Vi ønsker å oppklare noen slik at du kan gjøre bedre beslutninger.

Hva er understellsbehandling?

Understellsbehandling er en behandling som bilen din får på understellet for å stoppe eller forebygge rust. Årsaken er først og fremst for å spare penger på rustreparasjoner du unngår. Krav om eventuell utbedring av rustskade får du på EU-kontroll også kalt periodisk kjøretøykontroll.

Det finnes flere grunner til å understellsbehandle bilen

• Forlenger bilens levetid
• Unngår verkstedbesøk
• Ivaretar sikkerheten
• Lettere salg med bedre salgspris
• Miljøvennlig

Det er alltid bedre og billigere å understellsbehandle enn å rustreparere!

Hvilke metoder finnes det?

Det finnes hovedsakelig 2 antirustmetoder på markedet. Tradisjonell antirustbehandling som inkluderer Mercasol, Tectyl og Dinitrol, hvorav alle skal tørke på understellet. På den andre siden har vi moderne antirustmidler som Fluid Film og Lanopro lanolinolje, ingen av disse verken kan eller skal tørke på bilunderstellet.

 • Et tørkende antirustmiddel er avhengig av et rustfritt, kjemisk og mekanisk ren overflate for å gjøre en god forebyggende jobb mot rust.
 • Et aktivt antirustmiddel kan stoppe rust uten å fjerne den. Denne suverene egenskapen gjør behandlingsmetoden både den billigste, enkleste og den mest effektive.

Når er de forskjellige metodene aktuelle?

tørkende antirustbehandling har større effekt på nye biler, spesielt før bilen har blitt utsatt for salt og fuktighet.

aktiv antirustbehandling er alltid aktuelt siden den både kan forebygge og stoppe rusten, når den samtidig er rimeligere, enklere og mer effektiv forstår vi hvorfor denne metoden er så aktuell.

At vi med et aktivt antirustmiddel tilbyr en mer effektiv behandling er ikke noe vi påstår men garanterer i form av markedets beste antirustgarantier.

Omfattende eller tilstrekkelig forarbeid?

Siden tradisjonelle antirustmidler trenger et rustfritt, kjemisk og mekanisk rent understell, må de steame, sandblåse og tørke 100% av understellet før de fortsetter med en omstendig prossedyre med 2 lags eller kanskje 3 lags behandling. Derfor koster det vesentlig mer.

Når det gjelder aktive antirustmidler kan de etter reingjøring med trykkluft og eventuell tørking på grunn av regn, sprayes rett på rustangrepet. Sjelden har uttrykket «det enkleste er ofte det beste» hatt større gyldighet enn her.

Fjerne rust på bilunderstellet?

Mange tror at det er behov for å fjerne rust for å stoppe den. For å kunne stoppe alvorlig rust må antirustmiddelet kunne gjennomtrenge rustporene og samtidig fortrenge luft og fuktighet. Avgjørende for at middelet skal klare dette er lav molekylstørrelse, at middelet ikke oksiderer, har god krypeevne og ikke minst sterk vedheft til stål. Når alle rustporer er gjennomfukta med olje fjernes forutsetningen for videre rusting. Tradisjonelle antirustmidler kan gjøre en forebyggende jobb mot rust først etter at rusten fjernes, problemet gjenstår i hulrom, falser, plateskjøter og profiler som umulig kan sandblåses for å fjerne rusten.

Det eneste alternative til tradisjonell antirustbehandling

Lenge fantes det få eller ingen andre alternativer til tradisjonell antirustbehandling enn vår antirustmetode med mineralolje. Vår introduksjon av Fluid Film lanolinolje i 2013 revolusjonerte antirustbransjen med sine overlegne egenskaper og raskt kom det 25 antirustverksteder som startet med denne metoden. I 2023 gikk vi over til Lanopro lanolinolje som er enda mer slitesterkt. I over 50 år har vi alltid understellsbehandlet med et aktivt antirustmiddel.

Antirust utviklet av evolusjonen!

Lanopro består hovedsakelig av lanolinolje som utvinnes fra saueull. Lanolinens rolle i naturen er å beskytte sauen mot kulde, fuktighet og skader. Den inneholder over 500 aktive komponenter som har blitt utviklet gjennom evolusjonen i titusener av år. Lanolin har blitt brukt i alt fra sårsalve og skjønnhetsprodukter til antirustbeskyttelse og mekanisk smøring helt siden sauen ble tatt i bruk som husdyr for menneskene.

Kunststykket til produsenten av Lanopro er at de har laget et flytende og sprøytbart lanolinmiddel uten bruk av løsemidler. Da oppnår vi følgende:

 • Fuktfortrengende egenskaper som stopper eksisterende rust
 • Krypegenskaper som varer i årevis
 • De beste smøreegenskapene
 • Beskyttelse av elektroniske og elektriske kontakter
 • Bedre arbeidsmiljø uten risiko for løsemiddelskader
 • Et middel som ikke svir gress og vegetasjon
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter