Historien

Bla deg gjennom vår i historie, fra oppstarten av vår familiebedrift i 1970 – til nå i 2024

Bytter navn til Funderud Antirust i 1999

I august 1999 på hjemvei etter en Danmarkstur, frontkolliderte Odd Funderud med en lastebil og døde momentant. Om han sovnet ved rattet eller fikk et illebefinnende, fikk de aldri svar på. Firmanavnet ble nå endret fra O. Funderud og sønner til Funderud Antirust og drifta…

I august 1999 på hjemvei etter en Danmarkstur, frontkolliderte Odd Funderud med en lastebil og døde momentant. Om han sovnet ved rattet eller fikk et illebefinnende, fikk de aldri svar på.

Firmanavnet ble nå endret fra O. Funderud og sønner til Funderud Antirust og drifta fortsatte. Antallet behandlede biler på årsbasis passerte nå 2000 biler.

Nytt kontor og venterom

Til å begynne med hadde de ikke annet venterom å tilby kundene enn ei gammel campingvogn. Et gammelt skrivebord i verkstedet gjorde tjeneste som kontorpult. Ellers bestod «kontoret» av en gammel grå fasttelefon, ei avtalebok, et pengeskrin til kontantene og en bunke med kartotekkort hvor hver kunde ble registrert for å kunne kalles inn til ny behandling året etter. I ledige stunder blei kundene skrevet inn i et dataprogram på en datamaskin innkjøpt for pengegaver til Matti og Anne-Brits bryllup. Den kostet den nette sum av 13 000 kroner og hadde da en svart/hvit- skjerm på hele 15 tommer.

 

FLISFYRING OG LAGERROM.

Fra 1988 da Matti satset på understellsbehandling på heltid, tørket de våte biler med varmekanoner som er en enkel, men risikabel og helsemessig ugunstig metode. Seinere gikk de over til et oljefyrt anlegg som var vesentlig bedre, det var imidlertid underdimensjonert og lite miljøvennlig. I 2012 bygde de et miljøvennlig flisfyringsanlegg med 400 kw effekt til tørking av bilene og oppvarming av husene på gården.

Et nytt lagerrom ble bygd slik at maskiner og utstyr kunne lagres under tak.Et nytt lagerrom ble bygd slik at maskiner og utstyr kunne lagres under tak.

Oppgradering på 1990-tallet

På 90-tallet kom en tredje løftebukk, nytt kontor og venterom. Siden Anne-Brit var interessert i møbeltapetsering, Mattis bror Kai så mulighetene i et snekkerverksted og alle ønsket et brukbart venterom og kontor, realiserte de tanken om bygging av et nytt hus med alle disse funksjonene…

På 90-tallet kom en tredje løftebukk, nytt kontor og venterom. Siden Anne-Brit var interessert i møbeltapetsering, Mattis bror Kai så mulighetene i et snekkerverksted og alle ønsket et brukbart venterom og kontor, realiserte de tanken om bygging av et nytt hus med alle disse funksjonene

I høysesongen var nå tre løftebukker i bruk og de hadde nå gleden av funksjonelle lokaler og et velsmurt maskineri som ga penger i kassa.

Introduksjon av Fettlista i 1992

På denne tiden var Matti misfornøyd med den utbredte doble hjulbuekonstruksjonen. Vann og salt trengte inn mellom platene og skapte alvorlig rust som var svært vanskelig å stoppe.   Løsningen mente Matti var å fylle ei såkalt kantlist med fett, og etter en del prøving…

På denne tiden var Matti misfornøyd med den utbredte doble hjulbuekonstruksjonen. Vann og salt trengte inn mellom platene og skapte alvorlig rust som var svært vanskelig å stoppe.

 

Løsningen mente Matti var å fylle ei såkalt kantlist med fett, og etter en del prøving og feiling hadde de et brukbart produksjonsmaskineri i gang.

 

Fettlista ble en stor ruststoppende suksess som bidro økonomisk til antirustverksteder både innlands og utlands. Utover 60-tallet da lette selvbærende bilkarosserier ble vanlig samtidig som salting av vinterveiene tok til, ble det store rustproblemer, ikke minst på forskjermene. Se NRK-film fra 1969

 

På 80-tallet utviklet den finske Lokari-fabrikken plastinnerksjermer for ettermontering på mange biltyper.
Disse inneskjermene var Funderud raske til å kjøpe inn og ettermontere og de ble raskt en av de største Lokari-forhandlerene i Norge.

2 bukker i drift i 1989

Allerede året etter, i 1989, hadde de 2 bukker i drift og antallet behandlede biler steg tilsvarende.

Allerede året etter, i 1989, hadde de 2 bukker i drift og antallet behandlede biler steg tilsvarende.

Bilunderstellsbehandling i 1988

  Først i 1988 traff Matti kona Anne-Brit og sammen satset de for alvor på bilunderstellsbehandling.   Her ser du noen av de tidlige avisannonsen til O. Funderud og sønner som var starten på en serie av humoristiske annonser. Sammen med samvittighetsfullt arbeid ble dette…

 

Først i 1988 traff Matti kona Anne-Brit og sammen satset de for alvor på bilunderstellsbehandling.

 

Her ser du noen av de tidlige avisannonsen til O. Funderud og sønner som var starten på en serie av humoristiske annonser. Sammen med samvittighetsfullt arbeid ble dette en suksessoppskrift og den høsten behandlet Matti og faren 300 biler, noe de var strålende førnøyde med.

 

Tiden etter gymnaset

Etter gymnaset, militæret, markedsføringsskole og elektroingeniørutdannelse hadde Matti en salgsingeniørjobb i 3 år, før han tok agroteknikerkurs og kom hjem for å drive gården og firmaet sammen med faren. Produksjonen besto av korn, jordbær og bruktbiler.   Søsken og mor kommer på militærbesøk hos Matti…

Etter gymnaset, militæret, markedsføringsskole og elektroingeniørutdannelse hadde Matti en salgsingeniørjobb i 3 år, før han tok agroteknikerkurs og kom hjem for å drive gården og firmaet sammen med faren. Produksjonen besto av korn, jordbær og bruktbiler.

 

Søsken og mor kommer på militærbesøk hos Matti som er lettere oppgitt på grunn av sin nyinnkjøpte Volvo Duett som hadde en sterkt oljeavhengig motor.

O. Funderud og sønner etablert i 1975

  Å understellsbehandle biler i Indre Østfold den gangen, var nærmest synonymt med å sprøyte spillolje, men siden Odd allerede var forhandler for Reginololje ble han en pionér på understellsbehandling med ny olje, nærmere bestemt sagkjedeolje. Metoden og middelet var effektivt, venner og kjente kom…

 

Å understellsbehandle biler i Indre Østfold den gangen, var nærmest synonymt med å sprøyte spillolje, men siden Odd allerede var forhandler for Reginololje ble han en pionér på understellsbehandling med ny olje, nærmere bestemt sagkjedeolje. Metoden og middelet var effektivt, venner og kjente kom og kundekretsen økte.

 

 

 

Med 4 teknisk interesserte sønner som ikke sa nei til å ta i et tak, ble firmaet O. Funderud og Sønner i 1975 etablert for å skille verksteddelen fra jordbruksdelen som fortsatt var hovedgeskjeften.

Erfaring fra Indre Østfold Karosseri

I 1973 startet Odd å jobbe på Indre Østfold Karosseri i Askim hvor han fikk innblikk i karosseriarbeider og lakkering. Denne kunnskapen tok han med seg inn i egen virksomhet og utnyttet ledig tid til oppussing og understellsbehandling av biler. 1974 kom han i gang…

I 1973 startet Odd å jobbe på Indre Østfold Karosseri i Askim hvor han fikk innblikk i karosseriarbeider og lakkering. Denne kunnskapen tok han med seg inn i egen virksomhet og utnyttet ledig tid til oppussing og understellsbehandling av biler.

1974 kom han i gang med kjøp, oppussing, understellsbehandling og salg av bruktbiler. Bilene ble etter hvert kjøpt med rustskader, reparert, satt i stand og solgt med rustgaranti.

Etablert 1970

I 1970 kjøpte Odd en brukt kompressor og en mobil løftebukk som fungerte fint etter datidens enkle krav. Tanken var å kunne understellsbehandle og reparere egne biler.   Løftebukken som praktisk talt veltet bilen på siden     Odd utbedrer en rustskade med gassveising som…

I 1970 kjøpte Odd en brukt kompressor og en mobil løftebukk som fungerte fint etter datidens enkle krav. Tanken var å kunne understellsbehandle og reparere egne biler.

 

Løftebukken som praktisk talt veltet bilen på siden

 

 

Odd utbedrer en rustskade med gassveising som medførte mye varme og flere branntilløp

 

Tiden før 1970

Odd Funderud grunnleggeren av Funderud Antirust AS(«O. Funderud og sønner» i 1970) giftet seg med finske Sanni i 1951 og overtok gården Funderud etter foreldrene hans. Sammen fikk de 4 sønner og 2 døtre, Øyvind, Matti, Arild, Kai, Marit og Laila. Fin kontakt mellom far…

Odd Funderud grunnleggeren av Funderud Antirust AS(«O. Funderud og sønner» i 1970) giftet seg med finske Sanni i 1951 og overtok gården Funderud etter foreldrene hans. Sammen fikk de 4 sønner og 2 døtre, Øyvind, Matti, Arild, Kai, Marit og Laila.

Fin kontakt mellom far Odd og nysgjerrige Matti på hans treårsdag 18. juni 1957.

 

I 1965 bygde de et kombinert grønnsakslager og redskapshus som fremdeles brukes som antirustverksted. Trematerialene var kostbare den gang, så mye av materialene fra den gamle låven, ble tatt vare på og gjenbrukt.

Bolighuset på gården ble samtidig påbygd og restaurert og begge byggeprosjektene kom på 150 000 kroner noe som gikk ut over nattesøvnen til Odd i årevis.

 

Det er Matti som blir formann og står som ansvarlig for gårdsdriften når Odd ikke var tilstede.