Hva er rustgarantien verdt dersom du ikke får dekket reparasjonen i praksis?

Den følgende rustgarantien går igjen hos alle de største bilmerkene med små variasjoner i formuleringen:

Rustgaranti
Denne rustgarantien dekker gjennomrusting av karosseriplater (hull som oppstår fra innsiden ut) som en følge av material- eller produksjonsfeil i 12 år, uansett kjørelengde.

Sitat fra Motor om rustgarantier om bilmerker generelt:

– Vi får henvendelser fra mange medlemmer som har fått rust på bilen, men som sliter med å få forhandleren til å utbedre skadene som de tror den 12 år lange garantien mot rust dekker. Reklamen sier ikke noe om det som står med liten skrift i vilkårene. Der står det som regel noe om at ”rusten må komme innenfra”. Det betyr at rust som starter på utsiden ikke dekkes, sier teknisk konsulent Audun Bergerud i NAF.

Årsaken til nesten alle gjennomrustinger er fuktig klima, salt og hjulsprut. Siden dette ikke har noen sammenheng med material- eller produksjonsfeil og oppstår som regel alltid fra utsiden og inn, dekker denne garantien nesten ingen gjennomrustinger.
Når det oppstår gjennomrusting, er det vanskelig å påvise fra hvilken side rustinga har startet, særlig hvis ikke hullet oppdages umiddelbart. Bilforhandleren kan hevde at det er rustet fra utsida og inn og avvise reklamasjonen uten at bileieren kan motbevise det. Når det i tillegg må påvises material eller produksjonsfeil, er det vanskelig å tenke seg en gjennomrusting garantien dekker.

Funderud Antirust gir garanti mot gjennomrusting uansett hvilken side det skulle ruste fra.

  • Referanse 1: Artikkel på motor.no: Klikk her.
  • Referanse 2: Artikkel på tv2.no: Klikk her.

En god oversikt over bilmerkenes rustgarantier kan du se her: